Arama Motorlarında Son Durum



Merhabalar,
Bu yazımızda arama motorlarının Search engine optimization(Seo) konusunda ki son durumları hakkında bilgi vereceğim.
Seo her website sahibinin düşündüğü ve ufak tefek olsa da bilgi sahibi olduğu bir konudur. Google’nin Penguen 2.0 güncellemesinden sonra düşündüğü ile yaptığı aynı olmayınca insanların özellikle seo konusun da bıktırma noktasına geldi.
Google ‘nin istediği bu da olabilir seo uzmanlarının işine çomak sokmak. Bu şekilde olduğunu düşünmüyorum çünkü bu şekilde kendine zarar veriyor şüphesiz.Google’nin aramalarda spam siteleri karşımıza çıkarması gibi bir sürü şikayet varken diğer arama motorları bu durumdan yararlanarak neler yapıyor hep beraber bakalım.

Google
Google bizim başımızın tacıdır.Çünkü herkes google ile arama yapar ve onla bir şeyler bulmaya çalışır. Bu yüzdendir ki kendi şuanda kral.
Kralların yaptığını yapıyor ve risk alıyor yani şu şekilde amacını zaten biliyoruz spam siteleri yok etmek insanlara en iyi sonuçları vermek güzel bir davranış ve herkesin istediği fakat bunu yaparken bu kadar rahat ve uzun sürmesinin sebebi google’nin rakiplerinin iyi olmaması ona yetişememesidir.
Seo ile uğraşanların kesin sonuçlara ulaşması daha uzun süre alacak gibi görünüyor.
Bing
Bing yani microsoft google’ye karşı atağa geçtiğini görmemek yanlış olmaz sanırım. Özellikle webmasterlar için düzenlemiş olduğu webmaster tools ile bunu görmek mümkün fakat bu bing için en kolay kısmı işin yani daha çok çalışması gerekli ve daha çok kullanıcı odaklı sonuçlar vermesi gerekli ki hep normal kullanıcıların hem seo kullanıcılarının bu arama motorununu kullanabilsin.
Elini biraz daha hızlı tutar ve gerçek anlamda kullanılmak istiyorsa google’den çok daha fazla çalışması gerekmektedir.
Yahoo
Yahoo her ne kadar bir çok farklı yönlerde adım atsa da arama optimizasyonun da ciddi anlamda bir adımlarını görmedim veya duymadım. Yahoo yaptığı tek çalışma olarak sitesinin düzeltmesi daha iyi bir arayüz ve daha kolay kullanım için yapılmış bir çalışma oldu.Yahoo için pek fazla bir şey söyleyemiyorum çünkü yaptıkları çok şey olduğunu düşünmüyorum.Diğer alanlarda ciddi anlamda gelişme gösterseler de hala daha kendini bulabilmiş değil.
Yandex
Yandex olaya çok farklı girerek bir nevi google stratejisini kullandı diyebilirim.Yandex özellikle türkiye’ye çok farklı olarak hızlı bir şekilde giriş yaptı.Dönüşü ise hiç azımsanmayacak kadar oldu diyebilirim.Firefox indirdiğiniz zaman yandex arama moturunu karşınıza sunuyor buda en güzel örneklerinden bir tanesi bu örneği alarak ebeveynlerimizin önüne gelen arama motorunu kullanması gayet doğal.Bu da insanların yandexi kullanmasına neden oluyor.
Yandex’in özellikle arama motoru konusunda google’yi takip etmesi de ona artı olarak katkı sağladı .Seo i le uğraşan bir insan olarak uğraştığım sitelerin yandex sonuçları ne diye bakıyorsam yandex’in yaptığı etkiyi kanıtlar.
Şu an hazırlık aşamasında olduğunu bildiğimiz adsense reklam alma olayı daha aktif değil türkiye’de aktif olduğu zaman kullanımı ve kullanım süresi dahada artacaktır.
Yandex’in tek eksiğinin hala kelimelerde domain adının o kelime olanı başta tutması.Bunu da çözdüğü zaman gerçek anlamda google’ye bir rakip çıkabilir düşüncesindeyim.
Yandex ile google ,Bing ile Yahoo birbirlerinin altı üstü gibiler. Yandex Google ‘yi takip ederken,Yahoo ‘da B ing ‘i takip ediyor. Burada yandex’in işini bilen bir ekip altında çalışmalar yapması yatıyor şüphesiz.
Hepsinin eksikleri var fakat google ‘ye en yakın şimdilik yandex gibi geliyor. Yandex o eksikliği giderdiği taktirde google hariç diğer rakiplerine çok büyük fark katacaktır.
Bu işin sırrı açık ve net kim gerçek anlamda sonuçlar verirse o kazanacak.
Bu yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Sizin önerileriniz nelerdir ? Yanlış düşündüğümüz yerler neresidir ? Beraber tartışarak,ulaştığımı sonuçları yazımızda yer verelim.
Okuduğunu için teşekkür ederim.

Arama Motorlarında Son Durum için “5 yorum” bulunmaktadır.

  1. en beğendiğim politika yandexin ama kopamadığımız arama motoru google

    YanıtlaSil
  2. çok güzel yazı olmuş ellerine sağlk

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok güzel yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Yazı çok güzel olmuş tebrikler başarılarının devamını dilerim :)

    YanıtlaSil