İnternet 25 Yaşında


Hayatımızın vazgeçilmezi internet çeyrek asrı doldurdu. 25 yıl önce Sir Tim Berners Lee tarafından yaratılan world wide web namı diğer www, farklı bilgisayarlardan aynı bilgiye ulaşılabilmesine imkan tanıdı.
Ulaşım ağını tüm dünyaya yayan world wide web Türkçe adıyla dünya çapında ağ, ilk olarak Cern’de workstation için geliştirilmiş olan internet protokülü olarak ortaya çıktı.
Sir Tim Berners Lee o zamanlar Cern’de görevli 34 yaşında bir bilim adamıydı.
“1989 yılıydı, internet vardı ancak yalnızca e posta atabiliyordunuz. Her hangi bir web sitesi mevcut değildi. Yani http ya da html kodları henüz oluşmamıştı. Üstüne tıklayabileceğiniz bir şey henüz yoktu.Her şeyin başlangıç noktası benim bir türlü hedefime ulaşamamamdı. Bir tek tıkla dünyanın başka bir yerinde oluşturulmuş bir adrese gidebilmeyi hayal ediyordum ama böyle bir kavram henüz tanınmıyordu. Ben de bu hayali gerçeğe çevirmeye karar verdim.’‘

Sir Tim Berners Lee’nin sunumunu hazırladığı projenin ismi ise ‘bilgi idaresi: bir teklif’ti. Şimdi ise o küçük teklif milyonlarca kişiyi dünyanın dört bir yanından sanal ortama taşıyor.
İnternetin 25. yaşı için ise ne pasta kesilecek ne de büyük kutlamalar yapılacak. Şu sıralar Londra Bilim Müzesini ziyaret edenler 25. yıl anısına next bilgisayar sürpriziyle karşılaşacak.

İnternet 25 Yaşında için “2 yorum” bulunmaktadır.

  1. 25 yılda bu kadar büyüyen internetin sonraki 25 yıl sonra nasıl olacağını hayal edemiyorum

    YanıtlaSil
  2. way be o kadar zaman oldu he :) 12 senelik kullanıcıyım yanı internet bana 13 yaşında gelmiş oluyor :)

    YanıtlaSil