Backlink Nedir? Backlink Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?



Google ilk oluşturulduğunda en büyük amaçları var olan arama motorlarından daha başarılı ve tutarlı arama sonuçları ortaya koymaktı. Bunu başarmak için kafa yoran google kurucuları pagerank ve backlink tanımlarını yarattılar.

Akademik dünyada bir makalenin başarısı ve bilinirliği o makaleye referans veren diğer makaleler ile anlaşılabilirdi. Makaleyi referans gösterenler ne kadar önemli ise referans gösterilen de o kadar büyük öneme sahip oluyordu. Buradan yola çıkarak aynı mantığı web dünyası için kurdular.

Eğer bir websitesi başka siteler tarafından ne kadar çok referans olarak gösterilirse o kadar değerli ve önemli oluyordu. Web terimleri ile anlatmak gerekirse: websiteniz başka sitelerden link aldığında websitenizin backlink değeri artmaktadır.

Tam da bu noktada iş ilerledikçe backlink için yeni parametreler geliştirildi. Örneğin Pagerank değeri yüksek sitelerden gelen linkler ile değeri düşük sitelerden gelen linklerin değerlendirmesi aynı olmamalıydı.

Google büyüdükçe backlink için yeni parametreler geldiği gibi backlink çeşitleri de oluşturuldu.


Follow Backlink - Nofollow Backlink
Link verirken kullandığımız etiketinin bir özelliği olan "rel" ile bir linke follow yada nofollow özelliği ekleyebilirsiniz. Bu özellik sayesinde arama motoru botuna bu linki takip etmesini veya etmemsini belirtmiş olursunuz.rel = "follow" şeklinde belirtilen bir link referans verilen sitenin değerini yükseltirken referans veren sitenin değerini düşürmektedir. Çünkü bir websitesi de dışarıya olan linklerin sayısı yüksek olduğunda o sitenin değeri düşmektedir. Nofollow özelliğini belirttiyseniz arama motorları bu linki tararken linkin gittiği siteye gitmezler.

Domain Uzantılarına Göre Backlink
Backlink değerlendirilirken daha önce belirttiğim gibi linkin bulunduğu site en büyük önemi taşımaktadır. Bu nedenle websitenin gov, edu, org, com şeklinde farklı uzantılardan geliyor olması durumu oldukça değiştirir. Gov uzantılı bir sitenin verdiği link daha büyük öneme sahiptir. Aynı şekilde edu ve org sitelerden alınan backlink com ve benzeri domain uzantılarına sahip websitelere oranla daha büyük değere sahiptir.

Sitewide ve Notsitewide Backlink
Arama motorları hilelere karşı sürekli algoritma güncellemesi yapmaktadırlar. Sitewide backlink konusu da bunlardan biridir. Backlink almak için bir başka websiteye para ödeyerek tüm websitesi sayfalarından backlink alıyor olabilirsiniz. Bu durumda buradan gelen backlinkler farklı değerlendirilir. Bunun yanında eğer bir başka websitesi de sadece birkaç yerde sizin linkiniz geçiyorsa bunun doğal yollarla kazanılmış backlink olarak değerlendirilir.

Kaynak : İsmail Atkurt

Backlink Nedir? Backlink Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? için “2 yorum” bulunmaktadır.