BÖTE MEZUNLARI VE SORUNLARI


BÖTE MEZUNLARININ İŞ SIKINTILARI NELER? BÖTE ÖĞRENCİLERİNİ MEZUNİYETTEN SONRA NELER BEKLİYOR?

2000’li yılların başında oldukça güzel ve çekici bir bölüm olan Böte son birkaç yılda özellikle Fatih projesi kapsamında büyük bir hızda kan kaybetmeye devam ediyor. Özellikle son yıllarda öğretmen olarak atanmakta zorluk çeken böte mezunları kendisini özel sektörde iş bulmak için zorluyor. Kimi mezunlar ise kendi işlerini yaparak hayatta tutunmaya çalışıyor. Böte bölümü bildiğiniz gibi 1998 yılında açılmış bir bölümdür ve amacı, ilk ve orta dereceli okullarda yer alan Bilgisayar derslerini verecek öğretmen yetiştirmektir. Geçen zaman içerisinde Bilgisayar Öğretmenleri’nin adı Bilişim Teknolojileri olarak değiştirilmiş ve seçmeli ders statüsüne yerleştirilmiştir. Haftalık ders saati de bir haftaya düşürülerek karne notu da ortadan kaldırılmıştır.

Daha önce blogumda yazmış olduğum Böte Bölümü Atamaları ve İş İmkânları başlıklı yazımda böte mezunu öğrencilerin hangi işlerde çalışabileceğinden bahsetmiştim. Böte bölümüne gidecek olan öğrencilere gerek rehber öğretmenler, gerekse bu konuda hiçbir bilgisi olmayan insanlar tarafından büyük telkinler verilerek bu bölüme gitmeleri şiddetle öneriliyor. Sebebi ise, böte mezunlarının özel sektörde çok kolay iş bulması ! Arkadaşlar evet doğru özel sektörde böte mezunlarına iş çok ama şöyle bir sıkıntı var? Böte mezunu 4 yıl boyunca kendini hangi konuda ne kadar geliştirdi? Bazı insanlar atıp tutmayı çok seviyorlar. Eğer bu yazıyı okuyup da böte bölümünü tercih edecek olan arkadaşlar varsa iki kere düşünsünler derim. Çünkü eğer kendinizi geliştirmez ve 4 yıl boyunca hiçbir şey yapmazsanız aç kalırsınız. Özel sektörde çalışmak o kadar kolay bir iş değil. Size iş verecek olan kişi sizden emin olun ilk olarak İngilizce isteyecektir. Hiç değilse orta seviyede İngilizce bilmeniz şart arkadaşlar. Gerek ilkokullarda gerekse üniversitelerde Böte bölümü yani Bilişim için oldukça geniş bir yatırım yapıldı.

Okullara bilgisayar laboratuarları kuruldu, üniversiteler de öğretmen yetiştirmek için bölümler açıldı. Ama şu an Böte mezunlarının atamaları ve iş bulmaları oldukça zor bir durum almış durumda. Bunları çözmek aslında çok zor değil. Böte’den mezun olduktan sonra eğer gerçek bir Böte’li olmak ve özel sektörde çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey üniversite yıllardan çok çalışmak. Kendinizi İngilizce konusunda kesinlikle geliştrmelisiniz.

Alan olaraksa şu an için oldukça popüler olan AndroidSosyal MedyaDigital Pazarlama gibi konularda kendinizi geliştirdiğiniz taktirde iş bulmanız bir nebze daha kolay olacaktır. Ayrıca öğretim tasarımcısı, uzaktan eğitim uzmanı ve proje yönetimi konularında da kendinizi geliştirmeniz durumunda da kolay bir şekilde iş bulabileceğinizi düşünüyorum.

Bu yazıyı okuyan böte öğrencisi ya da böte mezunlarının da tavsiyelerini bekliyorum. Yorum formundan değerli görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

KAYNAK:  http://celilbayer.blogspot.com/2012/11/bote-mezunlari-ve-sorunlari.html

BÖTE MEZUNLARI VE SORUNLARI için “0 yorum” bulunmaktadır.