Çevrimiçi Verileri Koruma Yolları


Çevrimiçi Verilerileri Koruma Yolları


Çevrimiçi ismimizi, soyadımızı, yaşımızı, doğum tarihimizi, konumumuzu ve kendimiz hakkında daha birçok bilgiyi paylaşıyoruz. Peki, bu kişisel veri ve bilgilerimizin yanlış kişilerin eline geçmesini nasıl önleyebiliriz, özellikle her gönderimiz herkese açıkken? Bir oltalama saldırısı sonucunda kimliğimizin çalınmasını ve banka hesabımıza başkaları tarafından erişilmesini nasıl engelleyebiliriz?




Öncelikle çevrimiçi veri ve bilgileri korumak adına interneti bilinçli kullanmak gerekmektedir. Çevrimiçi aktivitelerinizin kimse tarafından görülmediğini düşünmeyin. Ziyaret ettiğiniz web siteler, fiziksel konumunuza yakın bir adresi veren internet protokol (IP) adresiniz, hangi web siteye ne zaman giriş yaptığınız gibi bilgiler başta internet servis sağlayıcınız olmak üzere birçok arama motoru ve web sitesi tarafından kaydedilmektedir.

İnternet servis sağlayıcınız ziyaret ettiğiniz web siteleri, IP adresinizi, bu web sitelere hangi tarihte ve zamanda giriş yaptığınızı bilirken web siteler ve web hizmetleri bu web sitelerdeki fare hareketlerinize kadar sizi takip etmektedir.

VPN Kullanımı

Öncelikle internet aktivitelerinizi gizlemek adına VPN kullanabilirsiniz. VPN kullandığınızda internet servis sağlayıcınız internete bir VPN programı ile bağlandığınızı görür fakat internet aktivitelerinizi göremez. VPN ile yapabilecekleriniz:

  • VPN ile değişen IP adresiniz sayesinde internette anonim olursunuz.
  • İnternet bağlantınız şifrelenir; veri paketleriniz internette şifreli bir şekilde seyahat eder.
  • Değişen IP adresinizle erişime engelli web sitelere erişirsiniz.
  • Değişen IP adresiniz ile birlikte diğer ülkelerde mevcut olan fakat bölgenizde mevcut olmayan içeriklere erişebilirsiniz.
  • VPN ile şifresiz olan Wi-Fi ağlarına rahatlıkla bağlanabilirsiniz.


Çevrimiçi verilerinizi korumak için VPN kullanabilirsiniz fakat seçtiğiniz VPN’in ücretsiz olmasından kaçınmanızda fayda var. Ücretsiz VPN kullanarak çevrimiçi verilerinizi üçüncü partilere satıyor da olabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.


Veri Yedekleme

Bilgisayarınızdaki ya da akıllı cep telefonunuzdaki veri ve bilgileri periyodik olarak hem çevrimiçi hem de çevrimdışı lokasyonlara yedeklemeyi unutmayın. Bu şekilde bir ransomware virüsü (fidye virüsü) cihazınıza bulaştığında ve sizden belgelerinizi kurtarmak için para talep ettiğinde çevrimdışı lokasyonda ya da çevrimiçi bir lokasyonda yedeklediğiniz belgeler ile bu fidye yazılımının kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz.


Cihaz ve Uygulama Güncelleme

Kullandığınız cihazların, uygulamaların ve yazılımların güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler her zaman ürünü geliştirmek için gerçekleştirilmez, bazen de üründeki zayıf noktaları onarmak ve güvenlik önlemlerini arttırmak adına gerçekleştirilir.

Siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN’in blogunda belirttiği çok önemli bir nokta var: Almanya’daki bağımsız bir güvenlik araştırma firması AV-test Enstitüsü her gün 300 binden fazla yeni kötü amaçlı yazılımın ortaya çıkıyor’’.

Her gün ortaya çıkan 300 binden fazla kötü amaçlı yazılıma karşı teknoloji şirketleri ürünlerindeki güvenlik duvarlarını geliştiriyorlar.

2017 yılının Mayıs ayında Microsoft bilgisayarları hedef alan bir fidye virüsü olan Wannacry, yaklaşık 100 ülkede 230 binden fazla cihazı etkiledi. Peki, bu saldırının küresel bir etki yaratmasının arkasındaki neden nedir? İnsan Hatası! Buradaki insan hatası Microsoft işletim sistemlerinin Microsoft tarafından güncelleme gönderilerek bu fidye yazılımına karşı güvenli hale getirilmek istenmesi fakat kullanıcıların bu güncellemeyi zamanında gerçekleştirmemeleridir. Microsoft bu güvenlik açığını neredeyse iki ay önce gidermek için güncelleme yayınlamış fakat bu güncellemeyi gözardı eden kullanıcılar saldırının mağduru olmuşlardır.

Cihazınızın işletim sistemi, cihazınızdaki uygulama ve yazılımları güncel tutmak bu yüzden çok önemlidir.

Bilinçli İnternet Kullanımı

Çevrimiçi verileri korumak için bilinçli bir şekilde internet kullanmak çok önemlidir. Bilinmeyen kişilerden gelen e-postalar açılmamalı, içindeki linkler tıklanmamalı ve dosya ekleri indirilmemelidir. Herkes tarafından ortak kullanılan ağlarda bilgisayarınızın dosya paylaşımını kapatmayı unutmayın.

Çevrimiçi Verileri Koruma Yolları için “0 yorum” bulunmaktadır.