Google ABD Ordusu İçin Robot Geliştiren Boston Dynamics'i Satın Aldı


Henüz 10 gün önce Japonya ve ABD merkezli 7 robot teknolojisi firmasını satın aldığını duyuran Google, bu kez de son yılların en ilgi çeken robot geliştiricisi Boston Dynamics‘i satın aldı.



The New York Times’ın haberine göre Google, ABD ve Japonya’da yerleşik bu 8 firmayı tek bir çatı altında toplayarak dünyanın en büyük robot donanım ve bilişim birimini oluşturmayı hedefliyor. Bu satın almaların arkasındaki isim ise elbette Android işletim sistemini dünya lideri haline getiren ve daha sonra bu görevini devrederek Google’ın robot teknolojileri biriminin başına geçen Andy Rubin.

Google’ın Massachusetts merkezli Boston Dynamics için ne kadar para ödeyeceği bilinmiyor. Diğer kontrat detayları da henüz gizli ve firmanın bunları açıklamayı düşünmediği de gazetenin haberinde yer alıyor. Ancak Google’ın ABD ordusu adına ileri teknoloji araştırma projelerini ihale edip yöneten DARPA ajansı için BD’nin üstlendiği işleri tamamlayacağı belirtiliyor. Bunlar arasında en önemlisi, 10.8 milyon dolar ödenekle yürütülen Atlas insansı (humanoid) robot projesi. Farklı firmalara da aynı ödevi veren DARPA, daha sonra bunlar arasından bir şampiyon belirleyerek 2 milyon dolar kaynakla ödüllendirecek.

Son kullanıcı biraz bekleyecek

DARPA, geliştirilmesini istediği robotların amacını ‘doğal afetlerde insanların giremeyeceği riskli bölgelerde kurtarma ve temizleme çalışmalarını yerine getirmek’ olarak açıklıyor. Ancak halen iki ve dört ayaklı prototipleri üretilen robotların kullanım alanlarının sınırsız olacağı söylenebilir. Ticari ürün üretmeyen BD, Sony’nin robot köpek Aibo projesine de danışmanlık yapmıştı. BD, dengesini hiç kaybetmeden saatte 47 kilometre hızla koşabilen Cheetah ve ağır nesneleri kaldırabilen Big Dog isimli robot prototiplerinin sahibi.

1 yorum:

  1. ilerleyen yıllarda ne olacak bu dünyanın hali gerçekten çok merak ediyorum. Yarın bir gün savaşlar ile robotlar ile olacak galiba

    YanıtlaSil