İnternette iz bırakmadan gezinin





Her internet kullanıcısı izlenilmekten, kişisel bilgilerinin başkalarının eline geçmesinden korkuyor. İnternette iz bırakmadan dolaşmanızı sağlayan uygulamalar sizi bu dertten kurtarıyor
İnternete kendisini güvende hissetmeyen ve takip edildiğini düşünen insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Siber suçları duydukça paranoyaklaşan internet kullanıcıları izlenebilecekleri düşüncesiyle dizüstü bilgisayarlarındaki kameraların üzerini bile bantlıyor! Acil bir işiniz var ve bilgisayar kullanmak zorundasınız. Kişisel bilgilerinizi girmeden kullanıcısı olduğunuz sosyal paylaşım ağlarına erişmek ya da internetteki bürokratik işleri halledebilmeniz imkansız. Kullanıcılar hem interneti kullanmak hem de iz bırakmamak istiyor. Artık akıllı telefonların gelişmiş bir bilgisayara dönüşmesi bu gizlenme isteğini ceplere de taşıdı. Peki her adımınızı saklayan bilgisayar ve akıllı telefonlarda gizlice dolaşmak mümkün mü? "Bilgisayar ve telefondan uzak durmam mümkün değil!" diyorsanız iz bırakmadan sanal ortamda hareket etmek istiyorsanız, aşağıdaki yöntem ve uygulamaları denemenizde fayda var. Google Chrome: Türkiye'de en çok kullanılan tarayıcı olan Chrome'da ardınızda iz bırakmadan gezebileceğiniz bir sekme var. 'Gizli mod' olarak adlandırılan sekmede ziyaret ettiğiniz web siteleri ve yerel sisteminizde kullandığınız hesaplar saklanmıyor. Bu yöntemi kullanmak için tarayıcıyı açtıktan sonra klavyenizde ctrl, shift ve n harfine basın, gizli sekmeniz karşınızda.
Gizli sekme
Gizlilik sekmesi Mozilla Firefox'ta da var. Araçlar kısmından seçeneklere girin. Ardından 'Genel' sekmesi yazan yerdeki gizlilik sekmesinde 'Özel ayarlar kullanılacak' bölümünde hatırlanmasını ve silinmesini istediğiniz hareketleri seçebilirsiniz. Ayrıca 'Geçmiş ve yer imleri' yazısının yanında bulunan aşağı doğru ok işaretine tıklayın ve açılan menüde 'Hiçbir şey' seçeneğine tıklayarak ayarlarınızı kaydedin. Ayarları değiştirmediğiniz sürece artık Mozilla Firefox tarayıcısında geçmiş bilgileriniz kayda alınmayacaktır. Şimdi gizli modu öğrendiğinize göre içiniz rahat işlerinizi halledebilirsiniz.
Parmak izinizi tanıyan telefon
Telefonların içerisinde şifreleme ayarları var. Fakat bu ayarların güvenlik açısından yeterli olmadığı da hepimizin malumu. Uygulama marketlerinde özelinizin size özel kalmaya devam etmesi için geliştirilmiş binlerce uygulama ve eklenti mevcut. Akıllı telefonlarda en çok tercih edilen uygulama fotoğraf ve video belgeleri imgesini, akla gelmeyecek bir sembolle değiştirmek. Örneğin ses ayarları imgesine tıkladığınızda karşınıza ayarlar değil fotoğraflarınız çıkacak. Bunu da güvenli bulmadıysanız, parmak izi tanıyan uygulamalar geliştirilmiş. Bu uygulamalardar birini edinirseniz, telefonunuzu sizden başkasının açamayacağı artık kesin, içiniz rahat edebilir. Mission İmpossible/Görevimiz Tehlike serisinde ajan Ethan Hunt'a gönderilen gizli çantadaki video izlendikten 10 saniye sonra kendi kendini imha eder. Snapchat adındaki uygulamayla kendinizi ajan gibi hissedeceksiniz. Paylaştığınız fotoğraf ya da videonun en az bir, en fazla 10 saniye ekranda kalmasını sağlayan uygulama ardında delil de bırakmıyor. Snapchat'i, uygulama marketlerinden ücretsiz olarak indirebilir ve maceraya başlayabilirsiniz. Tabii teknolojinin gelmiş geçmiş en hızlı ekran görüntüsünü alabilen biriyle karşılaşma ihtimalinizi de unutmayın!
Gizli dosyalar
"Sadece internette gizli dolaşmakla işler bitmiyor!" diyorsanız sizin için geliştirilmiş programlar var. Fakat her gördüğünüz programı indirmenizi önermiyoruz. Bilgisayarınızda belgelerinizin ve fotoğraflarınızın güvende olması için dosya şifreleme programları mevcut. Örneğim Privacy Sweeper, bilgisayarınızda depolanan, size özel verileri ortadan kaldırmanıza imkan veren kullanışlı bir kişisel bilgi güvenliği programı. Özellikle internet tarayıcıları gezinti verilerinizi, indirilen dosya geçmişinizi saklayarak başka kişilerin bu bilgilere erişmesini engeller. Dosya veya klasörlerinizi şifrelemek içinse şifrelemek istediğiniz dosyayı ya da klasöre farenizin sağıyla tıklayın ve 'Özellikler'i seçin. 'Genel' sekmesine ve sonra 'Gelişmiş' bölümüne tıklatın. 'Veriyi korumak için içeriği şifrele' onay kutusunu işaretleyin, iki kere 'Tamam'a tıklayın.
Kaynak: Sabah

İnternette iz bırakmadan gezinin için “0 yorum” bulunmaktadır.