2013′te Seo Hakkında Öngörüler



2013 yılı, bildiğimiz, klasik SEO’nun ve SEO tekniklerinin değiştiği tarih olarak kabul edilebilir. 2013 yılı ile birlikte sosyal medyaüzerinde güçlü web siteleri daha da ön plana çıkacağa benziyor. Bir web sitesi sosyal medya üzerinde nasıl güçlü konuma gelebilir sorusunun cevabı ise; özgün, ilgi çekici, faydalı, kaliteli içerik, doğru tasarım ile örtüşüyor.
Artık SEO’da, yükseliş faktörleri arasında en üstte kesinlikle backlink yer almıyor. Zaten Google’ın algoritmalarının çoğu da “backlink” ler ile alakalı durumda. Elbette kaliteli ve doğal backlinkler her zaman sıralamaları olumlu şekilde etkileyen önemli bir faktör olarak kalmaya devam edecek.
Sosyal medya’da aktiflik kesinlikle backlinklerin bir adım ötesine geçmiş bulunmakta. Bu durumun oluşması da aslında çok normal, şöyle ki; son yıllarda sosyal medyanın önemi SEO ile alakalı herkes tarafından bilinen bir gerçek, fakat yapılan denemeler gösteriyor ki, sosyal medya’nın önemi düşündüğümüzden çok daha fazla. Günümüzde beğenilen, ilginç, etkili, faydalı web sitelerini önerme ve refere işi doğal olarak Facebook, Twitter gibi popüler sosyal mecralardan yapılmakta. Bloggerlara oranla çok daha fazla Facebook, Twitter kullanıcısı olduğu aşikar.



Ayrıca uzun bir blog yazısı yazmaktansa, bir “like” butonuna basmak elbette daha basit. Günümüzde SEO açısından bazı web sitelerinin başarısız olmasının sebebi de bu aslında. Doğru, faydalı, etkili içerik üretememeleri ve hala eski SEO yöntemlerini kullanmaları. Düşünsenize, bir içeriğiniz hakkında 50 farklı blog yazısı yazılmış ve sizi refere etmiş, fakat o içeriğiniz Facebook ya da Twitter üzerinde hiç paylaşılmamış ya da bahsedilmemiş. Bu pek mantıklı ve doğal görünmüyor.
Facebook ve Twitter bizim hayatımızda ne kadar varsa, Google ve diğer arama motorları için de o kadar var. Arama motorlarının başlıca görevi de zaten kullanıcının nabzını tutmak olduğundan işlerin bu şekilde yürümesi de haliyle doğal.
Google 2012 yılında yaptığı algoritma değişiklikleri ile birçok web sitesini sıralamalardan kaldırdı ya da düşürdü. Doğal olmayan bağlantılara sahip olan web siteleri, kalite kurallarını ihlal eden web siteleri, reklamlarla dolu web siteleri, kullanıcıyı aldatan web siteleri…
İllegal yöntemler kullanan, pagerank arttırmak için hile yapan çoğu web sitesi şu an dipte. Biz her ne kadar çok üstünde durmasak bile, Google Pagerank üzerinde ciddi anlamda eğilmekte ve hala yükselişi etkileyen faktörler arasında Pagerank’ın ciddi önemi bulunmakta. Matt Cutts Pagerank’ın Google için vazgeçilmez olduğunu, kaliteli ve güvenilir web sitelerini Google Toolbar kullanıcılarının bu şekilde ayırt edebildiğini ve Google Toolbar kullanıcıları olduğu müddetçe, Pagerank algoritmasından vazgeçilmeyeceğini defalarca belirtti.
Günümüzde Google üzerinde, doğal, sağlıklı bir yükseliş sağlayabilmek için, şu konuların üzerinde durmakta fayda var:
Web sitesi kesinlikle son teknolojiye uygun olmalı. (Responsive Web Design) Tabletlerden, cep telefonlarından ya da herhangi bir tarayıcıdan ulaşılmaya çalışıldığında tasarım doğru görünmeli.
İçerikler kesinlikle özenle hazırlanmalı. Verilen bilgi, anlatım, akıcılık, imla kuralları her şey önemli. İçerikler görseller ve mümkünse videolar ile de zenginleştirilmeli.
Web sitesinin ilgili alanlarında sosyal medya butonları muhakkak yer almalı. Örneğin ilgili blog yazısının ya da makalenin hemen altı bu iş için uygun bir yerdir.
Web sitesi kesinlikle hızlı olmalı !
Sosyal Medya hesapları iyi yönetilmeli ve aktif tutulmalı. Bu konu biraz da sosyal medya hizmetleri içerisinde yer alıyor aslına bakarsanız, fakat sosyal medya hesaplarınızın büyümesi, arama motorları üzerinde de sizi dolaylı olarak güçlendirecektir.
Web siteniz güncel olmalı, yeni ve benzersiz bilgiler her zaman değerlidir.
Tüm bunlar ile birlikte SEO işi git gide zorlaşmakta, görünen bu. Daha doğru bir anlatımla söylersek eğer, SEO artık sadece profesyonellerce yapılması gereken bir iş halini alıyor. Belki de bu durum iyi, SEO’cuyum diyen kişi sayısının 2012 yılında ve sonrasında git gide azaldığı, daha da azalacağı aşikar. İşle bilen insanlarla birlikte sektöre olan güven de muhakkak artacaktır. Öte yandan hızlı sonuç almak konusunda bazı sıkıntılar var, kesinlikle daha masraflı, daha çok emek harcanması gereken bir şeye dönüşmekte.
Dikkat edilmesi gereken 100′lerce konu var. Google eskiden iyi ve kötü diye bir sıralama yapıyorsa, şu an için iyi, çok iyi, harika diye bir sıralama gerçekleştiriyor. En azından bunun peşinde olduğu aşikar.
Google ve diğer arama motorları anlık olarak sonuç gösterme konusunda git gide ustalaşıyorlar, gün gelecek yaptığımız bir anlık hatalar da çok hızlı bir şekilde bizi etkileyecek gibi görünüyor. Dikkat ederseniz, bundan birkaç yıl öncesinde de illegal yöntemler kullanan web siteleri elbet bir şekilde cezalandırılıyordu fakat şimdilerde bu durum daha hızlı cereyan etmeye başladı.
Sosyal medya üzerinde bu kadar durmuşken, bazı önerilerim de olacak. Evet sosyal medyayı kullanın, kullanalım fakat bununla birlikte bir yandan web sitelerimizi de topluluk sitelerine dönüştürelim diyorum. İnsanlar web sitesine girdiklerinde mümkünse ilgili makaleler, tartışmalar hakkında yorum yapabilsin, tartışmalara ortak olabilsin. İnteraktif bir ortam sağlamanın da son derece faydalı olacağı kanısındayım.

2013′te Seo Hakkında Öngörüler için “16 yorum” bulunmaktadır.

  1. Yararlı bir yazı olmuş teşekkurler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler
    www.f5blog.org

    YanıtlaSil
  3. Başarılı bir makale. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Faydalı bir yazı olmuş... google zaman zaman algoritmasında değişikliğe gittiği bir gerçek..

    YanıtlaSil
  5. bilgiler için teşekürler

    YanıtlaSil
  6. Seo Yararlı bir Sistemdir .
    http://www.oyunyolu.org/

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir makale olmuş, ancak her yıl hatta her ay yapılan algoritma değişiklikleri sebebiyle seo işi ile uğraşanlar gittikçe işin içinden çıkılmaz bir hale geliyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Yeni, benzersiz ve fayda sağlayıcı içerikler her zaman önemlidir. Kulaktan dolma SEO bilgileri ile hareket etmek başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu yüzden özgün, internet ortamında bulunmayan ya da nadir bulunan alanlarda içerik üretmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler
    www.cengelkoywebtasarim.com

    YanıtlaSil
  10. Açıkcası SEO 2013 Yılında bambaşka bir boyuta taşındı sosyal medya desteği olmayan yada gelişim sağlayamayanlar için,bir web sitesi bir hiç denilebilir,sosyal medya desteği ile öne çıkanları gözlemlediğim zaman gerçekten bulundukları yer beni şaşırtabiliyor keza büyük emekler var arkalarında bu bi gerçekte SEO bilgin bir yerdede işe yaramıyor dediğin gibi insanlara bi like daha cazip gelebiliyor..

    YanıtlaSil
  11. teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
  12. çok güzel bir anlatım teşekkürler FatihCetin
    http://www.siyahdusler.com

    YanıtlaSil
  13. Bir Web Tasarım sitesi kurduktan sonra en önemli amaç SEO dur. Bu bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil