Açık Kaynak Kodlu Bir İşletim Sistemi -LİNUX


Arkadaşlar bugün bloğumda açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Linux hakkında kısa da olsa bilgi vereceğim.

Linux, serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, Internet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.
Linux,1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds  tarafından geliştirlmeye başlanmış , master projesi için bir işletim sistemi yazmak için kollarını sıvar.Linus Torvalds'ın mesajı o kadar çok yazılımcının ilgisini çekiyor ki dünyadan bir anda yüzlerce cevap alıyor. Böylece 9 yıllık bir serüven başlıyor. Şimdi Linux'un tüm dünyada 20 milyon kadar kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'deki tahminler ise Linux kullanan 75 bin civarında kişi olduğu yönünde. Linux sadece Intel, AMD, Cyrix gibi işlemcilerde değil, daha yüksek performans gösterebilen Alpha, Sparc gibi 20'ye yakın platformda da çalışabiliyor.

Şimdi de Linux'un desteklediği donanımlardan biraz bilgi vereyim.

  •  Linux şu anda başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere Apple, Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde, Sun Sparc işlemcili iş istasyonları, Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar, MIPS, PowerPC, HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde çalışmaktadır.
  • Teorik olarak 4 Gbyte'a kadar RAM desteklenmektedir.
  • IDE-ATAPI CD-ROM sürücüleri ve bazı özel CD-ROM kontrol kartları desteklenmektedir.
  • Birçok 10 ve 100 Mbit ethernet kartı, ISDN, ATM, FDDI, SLIP, CSLIP, PPP desteği verilmektedir.
NOT: Linux altında hangi donanımların desteklendiği ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Hardware-HOWTO'dan alabilirsiniz.

Açık Kaynak Kodlu Bir İşletim Sistemi -LİNUX için “2 yorum” bulunmaktadır.

  1. linux işe yaramaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğu kullanan kişi var açık kaynak kodlu olduğu için tercih edilebilir

      Sil