İnternette ".tc" Karmaşası!



Türkiye Cumhuriyeti olarak algılandığından ziyaretçiler tarafından ilgi gören ve itibar edilen ”.tc” uzantılı alan adlarına yönelik karmaşa devam ediyor.Öte yandan,bir çok Türk markası bu algı dolayısıyla risk altında olabilir.
Bu süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Patent Bürosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Korcan Dericioğlu “Özellikle son birkaç aydır Türkiye’de .tc uzantılı alan adları yaygınlaşmaya ve bu alanlar üzerinden pazarlama faaliyetleri yoğunlaşmaya başladı. .tc uzantılı alan adının Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşleştirilme olasılığı ve yaklaşımı, ilerleyen dönemlerde internet kullanıcılarına yansıyarak onların da algısına etki edecek seviyede olacaktır.
 
Bu bağlamda marka sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınması önem taşımaktadır.”, dedi.Dericioğlu,Türk markalarının,bu sebeple .tr uzantılı bir alan adı işletmek istemese dahi faaliyet göstermese bile art niyetli üçüncü şahısların eline geçmeden alan adlarını bu gerekçelerle almalarının faydalı olacağını vurguladı.
.tc uzantılı alan adlarının aslında Turks ve Caicos Adaları’na yönelik olduğunu ve 1997 yılından beri tahsise açık olduğunu vurgulayan Dericioğlu, .tc’nin “Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olmasından dolayı Türkiye’de yoğun olarak pazarlandığını düşündüğünü belirtti.
Sözlerine,tahsis otoritesi TCNET'in daha önce 05 Kasım - 14 Kasım tarihleri arasında öncelikli hak sahiplerine tahsis imkanı veren “sunrise” sürecini 28 Kasım 2012 tarihine kadar uzattığını belirterek devam eden Dericioğlu, “Bu süreç boyunca TCNET Yönetimi,öncelikli olarak hak sahiplerine başvuru imkanı sağlamaktadır.
Bu süreçten sonra yürürlüğe alınacak ve 29 Kasım – 3 Aralık 2012 tarihleri arasında devam edecek “landrush” sürecinin sonrasında 4 Aralık 2012 tarihi itibariyle alan adları “ilk gelen ilk alır” prensibi uyarınca herkesin tahsisine açık hale gelecektir.” dedi.
Bu süreç ile ilgili TCNET Yönetimi'nin .xxx uzantılı alan adlarındakine benzer bir metodu benimsediğini belirten Dericioğlu, marka sahiplerinin özellikle “amiral marka” olarak nitelendirilen halk nezdinde belirli bir itibara erişmiş markalarının “.tc” uzantılı alan adlarının alınmasının faydalı olacağını belirtti.
Bu tahsisin sadece kullanım çerçevesinde değil,kötü niyetli üçüncü kişilerce öncelikli olarak alan adı tahsisinin engellenmesi amacıyla koruma amaçlı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
2012 yılındaki tahsis otoritesi ve politikalarındaki değişiklik sebebiyle,8 Ağustos 2012 itibariyle tahsisin durdurulduğu ve üç aşamalı tahsis politikalarına bu sebeple geçiş yapıldığını gözlemlediğini belirten Dericioğlu,uyuşmazlıkların çözümü için ITO Tahkim Heyeti kurallarının tercih edilmiş olmasının bu alan adlarının tahsisinde odak noktasının Türkiye olduğunun belirgin bir işareti olduğunu belirtti.
Bununla birlikte,8 Ağustos 2012 tarihi öncesinde kötü niyetli olarak tahsis edilmiş olan alan adları aleyhine de hukuki mekanizmaların işletilmesinin mümkün olduğuna da dikkati çekti.

İnternette ".tc" Karmaşası! için “0 yorum” bulunmaktadır.