Facebook Sunucularını Soğutmak için Patent Alıyor.



Sıcak bir koridor çevreleme sistemine sahip Prinevlle, Oregon yeni Facebook veri merkezinde, sunucu odası
Facebook, veri merkezlerindeki sıcaklığı kontrol edebilmek için yeni nesil bir teknoloji geliştirmeye çalışıyor.Geliştirilmek istenen teknoloji, sunucular üzerindeki basınca göre sunuculardaki iş yükünün otomatik olarak yer değiştirmesini sağlayacak.
Facebook, Soğutma Otomasyonu olarak adlandırılan teknolojinin patentini almak için 2010’da başvuru yapmıştı. Facebook mühendisleri Amir Michael ve Michael Paleczny tarafından geliştirilen teknoloji, sunucuların “soğutulma ihtiyacına” göre iş yüklerini kendi aralarında otomatik olarak dengelemelerini öngörüyor.
Sunucular ne kadar ısınırsa, soğutma maliyeti de o kadar yükseliyor. Yeni teknolojiyle amaç, tüm sunucuların ne kadar ısınsalarda hata vermelerini önlemek. İki mühendis, “Sunucuların soğuma gereksinimlerini tespit ederek, hata vermeden çalışabilecekleri en yüksek sıcaklığı belirleyebileceğiz” dedi.
Facebook, söz konusu teknolojiyi şu an kullanıp kullanmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.Facebook’un rakibi Google ise “Spanner” adını verdiği platformla, sunuculardaki ısı limiti aşıldığı anda veri yüklerini otomatik olarak değiştiriyor.
HP, Opengate Data Systems, ve SynapSense gibi şirketlerde, sunucu sayıları giderek artan şirketler için çeşitli soğutma sistemleri geliştiriyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Facebook’un soğutma sistemi, veri merkezlerindeki sunucu ünitelerini soğuk ve sıcak koridorlar arasına yerleştirmeye dayanıyor. Bu şekilde, iki koridor arasındaki basınç farkı, soğuk koridordaki havayı sunucular boyunca sıcak koridora iletecek ve hava burada veri merkezinin dışına atılacak.
Algılayıcı monitörler iki koridor arasındaki basınç farkını denetleyecek ve sunucuların iş yükünü buna göre belirleyecek. Basınç farkı oluştuğUnda, bir sunucu ısı limitini aşmadan sadece belli miktar iş yükü taşıyabilecek.
Facebook, yeni teknolojisiyle sunuculardaki iş yükünü değiştirebileceği gibi, veri merkezinin fanlarını da kontrol ederek, soğuk ile koridor arasında belli bir basınç farkı oluşturabilecek.
Facebook, soğutma otomasyonu sistemi sayesinde, sunucularındaki küçük fanları azaltmayı veya tamamen kaldırmayı, böylece maliyet azaltmayı planlıyor. Şirket, Oregon, Prineville’de inşa ettiği yeni veri merkezinde, hem yeni soğutma sistemini, hem de yeni tasarım sunucularını kullanmayı, böylece maliyetten olabildiğince kısmayı amaçlıyor.
Facebook sunucularının sayısı 2009′da 30, 2010′da 60 bine ulaştı. Şirketin bugün sahip olduğu sunucu sayısının 100 binin üzerinde olduğu düşünülüyor.
Görüldüğü gibi Facebook teknolojisi büyük veri merkezlerindeki özel bir sorunu hedefliyor.Ancak Facebook’un bu sorunları tek başına çözmesi oldukça zor. Geçtiğimiz beş yıl içinde, veri merkezi araştırmacıları ve satıcıları bir dizi otomatik soğutma sistemleri üzerine odaklanmıştı bile. İşte birkaç örnek:
* 2007 yılında, HP Dinamik Akıllı Soğutma, HP, veri merkezlerinde bu sistem kullanılır.
* 2008 yılında, Opengate Veri Sistemleri, bir server kabinin hava basıncını izlemek ve kabin içindeki basınca göre fan aktivitesinin ayarlayabilmesi için modüller ile donatılmış veri merkezi rafları ve bir ısı çevreleme sistemi tanıttı.
* 2009 yılında, Lawrence Berkeley Laboratuarları ve Intel,üst ve alttaki sunucu sıcaklık ve basınç ölçümleri için değişiklikleri izleyen ve ayarlayan bina içine bir sensör ağı geliştirdi.
* 2010 yılında, Brocade bir açılan yeni bir veri merkezi, soğutmayı otomatik ayarlayabilecek bir bina yönetim sistemini tanıttı.

Facebook Sunucularını Soğutmak için Patent Alıyor. için “0 yorum” bulunmaktadır.